DEUTSCH ENGLISH ITALIANO HRVATSKI
>>HOME >>POSEBNA PONUDA >>AUTOKARTE >>MAPA WEBA >>PRETRAGA SMJEŠTAJA >>KONTAKT
PONUDA
Smještaj
Izleti
Sportske aktivnosti
Krstarenja
Nekretnine
HRVATSKA
Info
Povijest
Nacionalni parkovi
Prirodni parkovi
Korisne informacije
Tradicionalna jela
Kako doći
Destinacije
J.E.M.Trade
Za iznajmljivače
Opći uvjeti
Plaćanja
Tradicionalna jela u Istri
Naručite i kušajte!

   Pršut

Istarski pršut od davnina je poznato i priznato istarsko predjelo.Kaže se da više prija ako je tanje i ručno izrezan.
U svim boljim istarskim restoranima poslužuje se uz sir i masline iako se od pršuta mogu pripremati i topla jela.

     Pašta

Od manjih toplih predjela u Istri je karakteristična tjestenina, odnosno pašta. Može se kušati u najrazličitijim oblicima i uz najraznovrsnije umake. Poznati su ravioli, posutice, fuži i makaroni koji se pripremaju s raznim mesom, s divljači, povrćem, gljivama ili pak puževima.

   Tartufi

Iako se u Istri mogu kušati razne vrste gljiva, primjerice, poznate i vrlo ukusne "martinčice" i "lisičinke", najpoznatiji je istarski tartuf. U kulinarstvu se primjenjuje u kombinaciji s fužima, u omletu, nariban na bišteke mesa, uz divljač, a od njega se čak rade i slastice.
     Maneštre

Osobitost istarske kuhinje su i vrloraznolika i bogata variva, ovdje nazvana maneštre. Pripremaju se od mesa i povrća, dakle, vrlo su hranjive, ali je njihovaposebnost u tome što se začinjavaju peštom - sjeckanom suhom slaninom, češnjakom i listom peršina. U istarskim se oštarijama mogu naći istarska maneštra, maneštra od bobići, maneštra od koromača, maneštra sa slancem, posna, bijela, mlada... Ukoliko je spravljena od kiselog kupusa,maneštra se naziva "jota".

   Šparuge

Posebnost Istre su i šparoge koje rastu u divljini i beru se u proljeće. Iako su gorkastog okusa, odlične su s jajima, na salatu ili kao prilog raznim jelima. Vrlo su zdrave i poznate su kao izvrstan pročistač organizma.